Scientific Reports’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre ahtapotlar doğada bilinen en esnek uzantılara sahip ve sekiz kolundan her biri ayrı ayrı bükülebiliyor, sarmal şeklini alabiliyor, uzayabiliyor ve kısalabiliyor. Sekiz kolunun her birinin aşırı çok yönlülüğüne vurgu yapılıyor laboratuvar araştırmalarına göre.[1] İşte eğitim, ahtapotun gövdesi iken kolları ise okul, aile, öğretmen, öğrenci ile kişisel yaşamı oluşturur. Kanaatimce en esnek yönü ise zaman, mekân ve resmiyetten uzak, sevgi ve saygı çerçevesinde oluşturulmuş öğretmen, öğrenci ve aile ilişkisi içerisinde her bireyin özne olduğu, standart üstü bir yaşam stili geliştirmektir. Okul içerisinde bile müfredat dışında farklı bir bakış açısı ve esnek bir alan oluşturmak bunu desteklemektir.
Gaye, kendinden daha büyük bir şeyin parçası olduğunu bilmektir. Gaye, gerçek mutluluğu yaratan şeydir. Gaye, kendin olmak, öğretmenliği aşkla yapmak, öğrenciye yoldaş, eğitime ışık olmaktır. Ahmed Arif’in dediği gibi; Dayan kitap ile, dayan iş ile. Tırnak ile diş ile. Umut ile, sevda ile düş ile. Dayan rüsva etme beni.
Öğretmenlik sadece bir öğreticilik değil. Birlikte bir yaşam deneyimi, karşılıklı bir eğitim, duygusal bir bağ ve daha fazlasıdır. Ve bu bağı sadece 40 dakikalık derste sınırlı sıra ve odacıklarda sağlayamayız. Yüreğe dokunmak için birlikte yaşamak, birlikte eğlenmek ve birlikte öğrenmek lazım. Birlikte yemek yemek, kitap okumak ve yeni dünyaların kapısını birlikte aralamak lazım. Sevgi lazım. Emek lazım…
Sen, ben, o, herkes, hepimiz bu eğitimin bir parçası, bu ahtapotun farklı bir koluyuz. Çalışırken, markete girip çıkarken, selam verip gülümserken, piknik yaparken, şarkı söylerken yani her ne yapıyorsak yapalım eğitime zarar vereceğinin ya da yarar sağlayacağının bilincinde olarak hareketimizi güçlendirmeliyiz. Sadece okul saatlerinde ve dersliklerimizde değil. Çünkü bildiğimiz kadar değerli, bildiğimiz ve yaşadığımız kadar anlamlıyız bu hayatta, bilgiyle beraber ruhumuzu işlediğimiz kadar insanız.
Bu yüzden öğrenmek, bilmek, yaşadığımızı hissetmek, ekmek gibi, su gibi temel olan eğitimin içinde olmak ve üretmek için var olmak ümidiyle…
Fazilet Taş
[1] Tubitak Bilim ve Teknik Dergisi. 638. Sayı. 2021 -sf.11
Be First to Comment